Van recordjaar naar teleurstelling Winterbox ´14

In Winterbox '14
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Na onze bezoekjes aan de Franse Elzas en Touraine en de Duitse Moezel en Pfalz is het dit najaar tijd voor een avontuur in het land met het grootste wijngebied ter wereld: Spanje. De komende tijd zullen we steeds meer over onze reis, de wijnboer en de wijnen vertellen. Op die manier zijn jullie helemaal op de hoogte als half december de nieuwe WineTellersBox wordt thuisbezorgd.

Spanje heeft met ruim drie miljoen hectare aan wijngaarden het grootste wijngebied ter wereld. Door het kurkdroge klimaat in het zuiden en strenge irrigatiewetgeving is Spanje na Italië en Frankrijk ‘slechts’ derde op de lijst van grootste wijnproducerende landen ter wereld. De meest bekende Spaanse wijnen zijn sherry, rioja, cava en moscatel.

Teleurstellende oogst

Spaanse wijnboeren omschrijven het huidige oogstseizoen als teleurstellend. Waar de verwachtingen in het voorjaar nog optimistisch waren, heeft hevige regenval in het midden van september een behoorlijk deel van de druiven laten verrotten. “There will be wine, but not as much as we would have hoped”, aldus Jesus Madradzo (wijnboer in de regio Rioja Alavesa). Bovendien zijn de ranken ‘moe’ door de enorme oogst van vorig jaar toen een overproductie van 30% werd gehaald. Het Spaanse Ministerie van Landbouw verwacht dat de oogst qua volume met zeker 25% zal dalen ten opzichte van 2013.

Wijnproductie

Recordproductie in 2013

Vorig jaar was als gezegd een historisch goed jaar voor de Spaanse wijnindustrie. Spanje heeft zijn wijngaarden dusdanig geherstructureerd dat ze met minder oppervlakte meer wijn kunnen produceren. In de jaren ’90 produceerde een wijngaard gemiddeld 17 hectoliter per hectare. Op dit moment wordt een gemiddelde van 50 hectoliter per hectare gehaald. Mechanisatie van het productieproces, meer overheidssubsidie en het goede weer liggen ten grondslag aan deze enorme verhoogde productiviteit. Met bijna 45 miljoen hectoliter (6,7 miljard flessen) stond Spanje in 2013 op een haar na bovenaan de lijst van grootste wijnproducerende landen. Algemeen werd aangenomen dat ze deze positie de komende jaren konden behouden, totdat China uiteindelijk alle landen voorbij zal streven. Helaas gooiden enorme regenbuien dus alweer roet in het eten voor 2014.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct jouw WineTellersBox van dit seizoen!
(Bestellen van de WinterBox ’14 kan t/m zondag 14 december)

Reageer

1 Comment

Comments are closed.