Een monument van brons en bloed Winterbox '14

In Winterbox '14
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

We parkeren onze Renault voor het Hotel Eguren Ugarte. Eigendom van de gelijknamige familie waar we de komende twee dagen verblijven om alles te weten te komen over het leven, het bedrijf en natuurlijk de wijn van onze 84-jarige, goedlachse wijnboer Vitorino Eguren Ugarte.

Zo ver als we kunnen kijken zien we een glooiend landschap van druivenranken omgeven door de uitlopers van het Cantabrisch Gebergte. Een atypische landmark is gebouwd in één van deze rotsen. Dat is ons hotel. Vanaf de begane grond kan je enkel met de lift naar beneden. Onder de grond bevinden zich zo’n 15 luxe hotelkamers met allemaal een prachtig uitzicht over de enorme wijngaarden.
bodega-Eguren-Ugarte14
Bronzen baas in Baskenland
Het is maandagochtend als de 50-jarige dochter Asun ons opwacht om een rondleiding over hun familielandgoed te geven. Helaas heeft de herfstzon van gisteren plaats moeten maken voor dikke mist waardoor we maar moeten geloven dat alle wijngaarden in totaal 130 hectare grond beslaan. Ook in Spanje verduidelijken ze dit door het te vergelijken met 200 voetbalvelden.

Al hebben de drie kinderen inmiddels alle activiteiten van hun vader overgenomen, de oude Vito gedraagt zich nog steeds als de grote baas van de club. Dit blijkt wanneer de vitale, oude man ons opmerkt. “Amigo!”, klinkt het vanuit de bodega. Met ferme stappen komt hij dichterbij en hij pakt ons direct bij de schouder. Hij dirigeert ons richting de ingang van zijn bodega waar we worden verrast door een levensgroot standbeeld van, jawel, Vito zelf! We mogen onze rondleiding niet vervolgen voordat we met een trotse Vito en zijn bronzen dubbelganger hebben geposeerd. De zoektocht naar een excentrieke wijnboer lijkt nu al geslaagd.


Vito is duidelijk gecharmeerd van onze inspanningen om Spaans te spreken. Hij begint direct vrijuit te verhalen over de geschiedenis van het familiebedrijf waarbinnen hij de vijfde generatie belichaamt. In 1870 raakte zijn betovergrootvader, de chocolade-koopman Anastasio Eguren, gefascineerd door wijnbouw en plantte de eerste stokken. Bijna 145 jaar later is deze traditionele wijnmakerij beroemd omdat ze één van de oudste wijngaarden van Europa beheert.

Handelaar in hart en nieren
Als 18-jarige jongen had Vito al een flink handelsinstinct. In de buurt van het bedrijf van zijn vader stond een grote fabriek waar 24 uur per dag in ploegendiensten werd gewerkt. Hij had geen idee wat daar gefabriceerd werd, maar hij zag wel dat veel arbeiders na hun dienst gelijk naar de fles grepen. Hier wilde de jonge Vito graag op inspelen. Met pen en papier postte hij weken achter elkaar rondom de fabriek. Hij noteerde hoe laat de arbeiders van shift wisselden en hoeveel man er door elke straat liep. Op de meest gunstige plek opende hij een bar, waar hij de wijnen van zijn vader verkocht. Binnen de kortste keren had hij 11 cafés onder zijn hoede. Een markante handelsman met een passie voor wijn was geboren.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct jouw WineTellersBox van dit seizoen!
(Bestellen van de WinterBox ’14 kan tm zondag 14 december)

Reageer

1 Comment

Comments are closed.