Vitorino’s gentlemen’s club Winterbox ´14

In Winterbox '14
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Met grote bewondering bekijken we de merkwaardige bouwwerken die een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving vormen. Vito wijst ons op een onopvallend deurtje in de buik van een rots. Wanneer we de gesloten ingang naderen zwaait de deur ineens open. Merche, de enigszins viriele wederhelft van Vito, staat stralend in de deuropening: “Bienvenido a nuestro txoko!”
Txoko? Dat zoeken we even op!

Een txoko is een typische Baskische gentlemen’s club waarin mannen elkaar ontmoeten om in een besloten groep met elkaar te eten, drinken, praten en te zingen. De ruimte heeft veel weg van een schuilkelder, maar wel een hele gezellige. Om ons heen staan allerlei flessen drank, verschillende soorten voedsel en zelfs een opgemaakt bed. Vito vertelt hoe de txoko populair werd onder het regime van Franco. Het was destijds een van de weinige plekken waar de bevolking samen kon komen, zonder dat de staat direct over je schouder meekijkt. Franco liet dit destijds toe omdat in de codex van een txoko staat vermeld dat politieke discussies tijdens een bijeenkomst verboden zijn.

In één klap getrouwd
Gelukkig zijn we hier ook niet gekomen voor politiek geneuzel. Wel zijn we benieuwd hoe Vito en Merche elkaar ooit hebben ontmoet. Een saillant verhaal ontvouwt zich aan de txokotafel. Als jonge barman van een van zijn vele cafés vertelde Vito aan meerdere klanten dat hij snel wilde trouwen. Een klant stelde Vito voor aan een meisje uit de kerk. Vito zag dit wel zitten en nam Merche, die een paar jaar ouder is, elke zondag na de kerkdienst mee om een stukje te wandelen. Toen hij haar na 2 maanden eindelijk een keer durf te te zoenen, maakte hij kennis met maar rechtervuist. Merche was hier blijkbaar niet van gediend. Ze vertelde Vito dat hij te jong en bovendien te dik voor haar was. Vito liet zich niet kisten. “Ik ben niet dik maar sterk. Een jonge, sterke man, dat is wat je nodig hebt als je straks oud bent en niet meer voor jezelf kan zorgen.” Merche sloeg om als een blad aan de boom, Vito ging op zijn knieën en een paar maanden later stonden ze samen voor het altaar in de kerk waar ze elkaar kort daarvoor hadden ontmoet.

unnamed
Vitorino en zijn ouders in de jaren ’50

Open huis voor iedereen
Merche schenkt ons nog een glas port in, Vito vertelt verder over de bijzondere plek waar we ons bevinden. Deze txoko wordt op een hele bijzondere manier gebruikt. Een deel van de traditie is overboord gegooid. Zo mogen vrouwen de ruimte gerust betreden en staat de keuken ook niet langer centraal. De txoko van Vitorino is eigenlijk een gastenverblijf zonder commercieel oogmerk. Er is gratis toegang voor iedereen die onderdak zoekt. Vol enthousiasme legt hij ons uit hoe het werkt. Achter een deur staat een opgemaakt bed. Door een touw te laten zakken komt er mand met etenswaren naar beneden die op elk moment gevuld is. Op deze manier is er voor eenieder die behoefte heeft aan onderdak en eten de mogelijkheid om deze ruimte te gebruiken. Zonder uitzondering mag iedereen weten waar de sleutel ligt.  Hij vertelt hoe in het verleden vrienden, familie, maar ook onbekenden en zelfs af en toe vluchtelingen kosteloos in zijn txoko verbleven.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct jouw WineTellersBox van dit seizoen!
(Bestellen van de WinterBox ’14 kan tm zondag 14 december)

Reageer