Thinking responsible. Working ethically. Inspiring change

In 2016, Winter
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Net buiten Stellenbosch ligt het wijnhuis Spier, één van de bekendste en oudste wijnhuizen in de Kaapse wijnlanden. Een magische plek voor de ware wijnliefhebber. Wijnproeven doe je hier onder het genot van een picknick of een heerlijke maaltijd in het restaurant Eight. Echt iets voor een wijnteller om te onderzoeken!

In 1679 ontdekt de gouverneur van Kaap de Goede Hoop, Simon van der Stel, langs de oevers van de Eerste Rivier een adembenemend stuk vruchtbaar land. Hij sticht er het dorp Van der Stel se Bosch, waar nog in datzelfde jaar de eerste kolonisten zich vestigen. Inmiddels is de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika uitgegroeid tot de stad Stellenbosch: het belangrijkste centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Geliefd bij toeristen vanwege de vele wijnhuizen, maar ook om de oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. De universiteit in Stellenbosch is de enige universiteit in Zuid-Afrika met een afdeling wijnbouw en oenologie. Wijnmakers die daar hun opleiding hebben gevolgd behoren tot de meest succesvolle wijnmakers van het land.

 

 

Ook de geschiedenis van het wijnhuis Spier gaat terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap. In 1692 krijgt Arnoud Jansz, een Duitse militair in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), het landgoed Spier toegewezen. Jansz was één van de eersten die zich realiseerde dat de grond en de omstandigheden in het gebied rondom de nederzetting zich uitstekend leenden voor de wijnbouw. Naast het houden van vee en het verbouwen van graan, was hij verantwoordelijk voor de aanplant van de eerste tweehonderd wijnstokken op het landgoed. Dat Jansz het bij het juiste eind had blijkt wel als er vijftig jaar later meer dan dertigduizend wijnstokken op het landgoed groeien. De eerste wijn wordt al in 1700 geproduceerd, maar vanaf 1767 worden de druiven in stijl geperst. In dat jaar verrijst er op het landgoed een wijnkelder. Het is één van de oudste wijngebouwen van de Kaap, en is nog steeds in het trotse bezit van het wijnhuis.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lente ’17!

Reageer