De opmars van twee eeuwenoude druiven Winterbox '14

In Winterbox '14
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Het land en de streek van de WinterBox ’14 zijn inmiddels bekend. Hoogste tijd om iets dieper in te gaan op de druiven die op dit moment vanuit Spanje onderweg zijn naar jullie huiskamer. De meest typische druiven uit Rioja Alavesa zitten uiteraard ook in onze flessen: de tempranillo en de garnacha druif. 

Tempranillo – De vroege druif
Naar de oorsprong van de tempranillo druif zijn vele studies gedaan met evenzoveel verschillende resultaten. Het is echter vrijwel zeker dat de druif voor het eerst is aangetroffen in Noord-Spanje. In de 13e eeuw wordt de tempranillo voor het eerst bij naam genoemd in een gedicht van Alejandro Magno. Over de naam zelf kunnen we duidelijk zijn: ‘temprano’ betekent vroeg. Dit verwijst naar de vroege rijping van de blauwe druif. De pluk van de druif vindt midden september plaats. Ruim 200.000 hectare grond is in Spanje aangeplant met de tempranillo druif, dat is de hele de provincie Limburg volgestopt met druiven.
Doordat de druif zo vroeg rijpt is het rendement voor de boeren erg hoog. Om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen is de ondergrond en het wijngaardbeheer van groot belang. De druif heeft van nature een zeer sterke groeikracht. Als de druif te veel en te snel groeit gaat dit ten koste van de kwaliteit. De beste kwaliteit verkrijgt deze druif op arme gronden van kalkrijke klei. Deze ondergrond remt de groei van de druif af.

Jesus haalt de tempranillo van het veld

Tempranillo is een minder sterke aromatische druif dan andere blauwe druiven zoals cabernet savignon en syrah. Het beschrijven van de smaak en de geur van een wijn is natuurlijk heel gevaarlijk, aangezien deze beleving voor iedereen anders is. Toch kunnen we zeggen dat een jonge (Jovenes) tempranillo wijn vaak een fruitige, aardbei- en framboossmaak met zich meebrengt. Als de wijn wat langer ligt (Crianza) ontstaat een rozijn- kaneelachtige sensatie. De druif krijgt steeds vaker een topnotering in de lijstjes van internationaal erkende wijnjournalisten en –magazines.

Garnacha – Veel alcohol en nooit ziek
Deze druif is bekender onder de Franse naam grenache en rijpt twee weken later dan de tempranillo. De garnacha is waarschijnlijk de meest aangeplante blauwe druivensoort van Spanje. De druif valt op door haar dunne schil en haar gebrek aan pigment. Hierdoor is ze zeer geschikt voor de productie van rosé. De ongewone combinatie van veel alcohol, weinig zuur en lichte kleur kenmerkt de druif. Daarnaast kan de garnacha goed tegen extreme hitte en is ze immuun voor vele ziektes. Niet verwonderlijk dus dat Spaanse boeren deze druif graag op stok zetten.

Lange tijd was de reputatie van de druif bedenkelijk. De laatste jaren is ze echter aan een stevige opmars bezig. Vooral de Spaanse boeren hebben een enorme kwaliteitsimpuls aan de wijnen weten te geven waardoor de vraag naar de dieprode, complexe wijn op dit moment enorm is.
Ook de garnacha is een fruitige druif waarin je bramen, kersen en zelfs een beetje peper zou kunnen proeven. Laat wijnen met deze druif niet te lang liggen aangezien ze erg gevoelig zijn voor oxidatie. Na enige tijd dient een lichte leersmaak zich op. Zie dit als een laatste waarschuwing, want de oorspronkelijke fruitige smaak zal daarna niet meer terugkeren.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct jouw WineTellersBox van dit seizoen!
(Bestellen van de WinterBox ’14 kan t/m zondag 14 december)

Reageer