Frans Smit In gesprek met

In 2016, Winter
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

In gesprek met


Frans Smit

Frans Smit (45) is de keldermeester van Spier en werkt hier sinds zijn eerste oogst in 1996. Hij is getrouwd met Lacea, die eveneens werkt voor de wijnmakerij uit Stellenbosch, als sales manager. Ze wonen in De Wijnlanden een lifestyle landgoed met hun zeven-jaar-oude tweeling, Mariella en Elizabeth, evenals een Jack Russel genaamd Jill, een Boerboel genaamd Tina en twee katten Bubbels en Beanzy, waarbij de laatste de enige andere man is in het gezin.


 

Q: U staat er om bekend geen groene paprika’s te eten, maar wel fan te zijn van Sauvignon Blanc. Kunt u dat toelichten?

A: Ik hou niet van groene, kruidige smaken. Als ik wijnen tegenkom met dergelijke smaken, wijs ik ze af. Voor mij is het een teken van onrijpe vruchten. Na 18 jaar is dit gevoel sterker dan ooit… maar ik heb wel geleerd om paprika’s te eten!

QAls keldermeester van Spier, ben je eindverantwoordelijk voor de verwerking 5.400 ton druiven per jaar. Overweegt u wel eens om een eigen boutique label te starten?

A: Elke ochtend om 04:00! De droom is er altijd geweest, tot op zekere hoogte. Maar met de Frans K Smit wijn die wij op de markt hebben gezet, is de droom eigenlijk al uitgekomen bij Spier.

Q: Je hebt net zes weken doorgebracht reizen rond Nieuw-Zeeland in een camper met het hele gezin. Hoe was het?

A: Het was geweldig leuk – elke dag een avontuur en elke camping verschillend. Ze hebben een concept genaamd “freedom camping” wat betekent dat je kunt kamperen op de openbare land. Je parkeert de auto naast een meer, op een boerderij of op het strand. Het was zo bevrijdend voor de kinderen. Ook iedereen die je tegenkomt in Nieuw-Zeeland is vriendelijk en behulpzaam.

QWat is u opgevallen als het gaat om de wijnen uit Nieuw-Zeeland?

A: Over het algemeen werd ik getroffen door de bereidheid om de boerderij volgens groene of zelfs biodynamische principes neer te zetten, veel meer dan in Zuid-Afrika. Ook zijn er geen “slechte” wijnen in Nieuw-Zeeland. Zelfs niet middelmatige, omdat de kwaliteit van de druiven zo goed is. De wijngaarden zijn klein en alle boeren werken voor grotere merken. De wijngaarden worden gekweekt voor de hoogst mogelijke kwaliteit en er zijn geen slecht gelegen wijngaarden.

QJe bent een fervent jager. Wat is je favoriete bestemming en waarom?

A: Namibië, absoluut. Dat komt door de diversiteit van het landschap en de verscheidenheid aan dieren.

QOm af te sluiten, wat is het  geheim van perfecte biltong [Afrikaanse lekkernij]?

A: Allereerst goed vlees! Dan koriander, azijn en een vleugje zout en peper.

Reageer