Onterecht vergeten: Portugal Lentebox '15

In Lentebox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

 

Voor de Lentebox zijn we wederom afgereisd naar het zuiden van Europa. Het land dat wij voornamelijk kennen van de fado-muziek, Christiano Ronaldo en de kolonisatie van Brazilie beschikt ook over een zeer rijke wijntraditie. Al decennia lang weten de Portugezen een unieke positie binnen het mondiale wijnaanbod vast te houden.


Portugal is twee keer zo groot als Nederland en bestaat voor 8% uit wijngebied. Qua wijnproductie bezet het land de zesde plaats binnen Europa en de twaalfde van de wereld. De meeste wijnboeren maken uitsluitend gebruik van unieke, inheemse druivensoorten. Hierdoor hebben de Portugese wijnen een bijzonder eigen karakter.

Iberische broedertwist
Op wijngebied wordt Portugal nog te vaak gezien als het zielige broertje van Spanje. Totaal onterecht aangezien het land al voor de geboorte van Christus wijn produceerde en als eerste land ter wereld met nationale regelgeving omtrent wijnproductie kwam. Het land beschikt op dit moment over ruim 300 inheemse druivenrassen. De Portugese wijnmakers proberen voornamelijk van deze druiven kwaliteitswijnen te maken om de unieke identiteit te behouden. Kenmerkend aan de Portugese wijnen is dat het assemblages zijn. Dit houdt in dat ze uit meer dan één druivensoort worden gemaakt. Soorten die je buiten Portugal nauwelijks vindt.

Druiventerrassen aan de oever van de Douro

De internationale opiniemakers steken al langer de loftrompet over de kwaliteit en diversiteit van de Portugese wijnen. Daarom vinden wij het de hoogste tijd om ook jullie kennis te laten maken met deze  relatief onbekende druiven en wijnen.

Wijn van de oorlog
Na Luxemburg en Frankrijk zijn de Portugezen de grootste wijndrinkers ter wereld. De gemiddelde Portugees drinkt zo’n 57 liter wijn per jaar. De bekendste Portugese wijn is natuurlijk port. Deze naam is afgeleid van de noordelijke havenstad Porto. In Europa mogen wijnen alleen de naam port dragen als de druiven zijn verbouwd aan de oevers van de rivier de Douro. De wijn is populair geworden door oorlogen tussen Engeland en Frankrijk. Engelse kooplui konden hun favoriete Franse bordeauxwijnen niet meer inkopen en gingen op zoek naar andere landen. De Britten houden van zware, zoete wijnen en zo kwamen ze terecht in Portugal.

Wine-Tour-Portugal-Port-Wine-original-1024x727
Prijzige port

Op het etiket van een portwijn worden nooit de gebruikte druivensoorten genoemd. Port is nou eenmaal een gemengde wijn van geselecteerde druiven die op dat moment voorradig zijn. Slechts 26.000 hectare wijngaarden in de Dourovallei mogen port produceren. Ze zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Vaak worden de wijngaarden omringd door muurtjes. Deze muurtjes beslaan in totaal een lengte van 5000 kilometer, wat voor de UNESCO een reden was om de wijnstreek in 2001 tot werelderfgoed te bestempelen.

Arme kolonist
Ooit was Portugal één van de machtigste landen ter wereld. De vele ontdekkingsreizen vanaf de 15e eeuw en de gunstige ligging van het land leidden tot een bruisende handel en economische voorspoed. Vandaag de dag is van deze welvaart weinig te merken. De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar is sinds de crisis gestegen tot ruim 35%. Mocht je tot de ‘lucky few’ behoren die wel een baan weet te bemachtigen, dan is het nog geen vetpot. Zo spreken we op straat een jongevrouw. Ze is hoogopgeleid en werkt als manueel therapeute. Met slechts 600 euro per maand kan ze niet rondkomen. “Als 24-jarige wil ik graag onafhankelijk zijn, maar mijn vader betaalt nog steeds mijn benzine en mijn moeder geeft elk weekend een compleet voedselpakket mee. Veel van mijn studievrienden zijn al naar Brazilië  of Angola vertrokken.” Het is voor de Portugezen een hard gelach dat deze voormalige koloniën, economisch veel sterker groeien dan de oude overheerser.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lentebox’15!

Reageer