Staffelter-hof Herfstbox ´13

Staffelter/Hof is absoluut een uniek bedrijf. Gerd, Gundi en (zoon) Jan Klein bezitten namelijk het oudste wijnbedrijf ter wereld. En op Wikipedia valt terug te vinden dat het zelfs ook gaat om het op zeven na oudste bedrijf ter wereld. Meer geschiedenis op een plek ga je dus niet vinden. Het bedrijf is ontstaan in het jaar 862. 


Ooit behoorde het tot een Belgisch klooster en konden de monniken zich laven aan de goddelijke wijn. Tijdens de secularisering besloot Napoleon dat het wijngoed verkocht mocht worden en kwam hetmin bezit van Peter Schneiders, een van de voorvaderen van de huidige familie Klein. Dit bleek een uitstekende deal voor de familie Schneiders, want deze klassieke wijnbergen behoren tot op de dag van vandaag tot de beste van de Moezel.

De familie Klein is begrijpelijkerwijs trots op deze geschiedenis. Dit legt natuurlijk wel de nodige druk op de wijnmaker. Jan is nog jong en doet flink zijn best aan deze traditie een goed gevolg te geven. Maar aan zijn vader Gerd kunnen we goed zien dat Jan, op zijn zachts gezegd, niet maar aan zijn lot wordt overgelaten. Tijdens ons bezoek buldert, vloekt en tiert Gerd er namelijk behoorlijk op los. En Jan krijgt het daarbij flink voor zijn kiezen. De wijnmakers staan natuurlijk aan de vooravond van de oogst, dat betekent dat alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. Hoewel zijn luide gebulder in eerste in eerste instantie nogal afschrikkend werkt, blijkt Gerd op een rustig moment toch een hele goedaardige wijnboer. Hij laat ons blijken dat hij stiekem wel heel trots op zijn zoon is, maar dat hij een soms een wat eigenaardige manier heeft om dat te laten blijken…


Lees ook

Reageer

Category:

Submit a comment