Familie Brondel Winterbox ´13

Voor de WinterBox 2013 stellen we jullie voor aan de familie Brondel, de trotse vierde generatie eigenaren van het familiebedrijf ‘Domaine des Crêtes’ uit het dorpje Franse dorpje Anse.


Vader Jean-François, moeder Martine en zoon Sylvain bezitten 12 hectare wijngaarden met meer dan 50 jaar oude wijnstokken. Vanaf het planten van nieuwe stokken en het handmatig plukken tot het bottelen van de wijn; alles wordt door de familie zelf gedaan. De familie maakt gebruik van zowel klassieke als moderne vinificatiemethoden. Sinds 2001 beschikken ze over de techniek om de temperatuur tot een tiende graad celcius te reguleren tijdens de gisting, wat de wijn een kwaliteitsimpuls heeft gegeven. Domaine des Crêtes is een van de laatste kleine bedrijfjes in de regio dat overeind is gebleven. Door hard te werken en te streven naar perfectie heeft het bedrijf slechte wijnjaren, een economische crisis, maar vooral een slecht kwaliteitsimago van de regio overleefd. Zoon Sylvain heeft een paar jaar geleden de leiding overgenomen van zijn vader. Deze nieuwe energie heeft geresulteerd in een aantal prachtige wijnen die bewierookt worden door de critici. Nu is het de beurt aan jullie om een oordeel te vellen.

Het plaatsje Anse ligt in de Beaujolais. Deze regio is officieel onderdeel van Bourgondië, maar de wijnen hebben een heel eigen karakter. Beaujolais wordt gezien als het begin van het Zuiden en is het land van de Gamay-druif, of beter: ‘Gamay noir à jus blanc’. De van nature uitbundig groeiende Gamay komt optimaal tot zijn recht in de arme granietbodems van de Beaujolais. De druif moet echter wel zeer dicht worden aangeplant om de groei in toom te houden. Gamay staat voor veel geur en een enorme dosis fruit. Uit de Gamay perst men, afhankelijk van de grondsoort en jaargang, zowel wijnen voor snelle consumptie; denk aan de Beaujolais Nouveau, als bewaarwijnen zoals de Crus de Beaujolais.


Lees ook

Reageer

Category:

Submit a comment