Barone Ricasoli Winterbox '15

Francesco Ricasoli, de 32e Baron di Brolio, staat ons voor de poort van dit imposante kasteel al op te wachten. Als een ware gids loopt hij over het terrein en vertelt vol trots over zijn rijke familie historie. Zo blijkt het fort al sinds 1141 in handen van de Ricasoli familie en werd het in de 19e eeuw geërfd door Bettino Ricasoli. “De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van de Chianti”, vertrouwt hij ons toe. Documenten laten zien dat de familie al in de 17e eeuw wijn exporteerde naar Amsterdam en Engeland en dit vanaf 1900 werd uitgebreid naar China, Saudi Arabie, Zuid Amerika, Guatamala en Costa Rica. Het landgoed mag zich met ruim 230 hectare de grootste wijngaard in het Chianti Classico gebied noemen. ….

DE WIJNEN

TORICELLA

TOSCANA IGT

In de jaren tachtig werd besloten een kleine wijngaard van drie hectare aan te planten met Chardonnay, de succesvolle druif die overal ter wereld krachtige en interessante witte wijnen oplevert. Het klimaat van Toscane is geschikt voor de Chardonnay, op voorwaarde dat de druiven niet te laat worden geplukt. Na de oogst en de persing gist de wijn op eikenhouten barriques. Daarna volgt nog een rijping van 6-8 maanden op vat, waarna botteling plaatsvindt. Het resultaat is een rijpe en krachtige Chardonnay met een mooi mondvullend karakter.

SOORT Toricella
KLEUR Helder goudgeel
TYPE  Wit
DRUIF Chardonnay
SERVEREN 10 tot 12 graden
LAND Italië

HOUDBAARHEID
Direct op dronk, maar kan nog enige jaren liggen.

RUIKEN
Heel exotisch en rijp in de geur, mooie chardonnay, stevig gebrand hout, vet , in combinatie met een lichte citrustoon.

PROEVEN
Heerlijk getoast en vol, veel hout, veel bitters, sterk geparfumeerd en kruidig, zuiver en geconcentreerd; een gelikte wijn, verleidelijk om te drinken, maar heeft nog veel reserve.

SPIJS
Mooi glas bij een ris de veau (kalfszwezerik), of bij klassiekers als gerookte zalm of paling; doet het goed bij verse vis met een klassieke saus, zoals een beurre blanc of een sauce hollandaise.

SPECIALE RECEPTEN VAN LACUIZINE
Sandwich van Kabeljauw

BROLIO

CHIANTI CLASSICO DOCG

Voor het maken van de Chianti Classico is gekozen voor een mengsel met voornamelijk klassieke Sangiovese, aangevuld met een kleine hoeveelheid Canaiolo. In sommige jaren wordt daar nog een drupje Malvasia aan toegevoegd, een witte druif. Sangiovese geeft de wijn kracht, levendigheid en zuren. Canaiolo rondt de wijn af, geeft hem net even wat meer zachtheid; hetzelfde geldt voor de Malvasia. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden rond het Castello di Brolio, die zich bevinden op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau. In totaal gaat het om 152 hectare Sangiovese en 16 hectare Canaiolo. De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt. Rijping vindt plaats op Franse eiken vaten gedurende een periode van 10 maanden.

SOORT Chianti Classico
KLEUR Medium robijnrood
TYPE Rood
DRUIF Sangiovese, Canalolo, Cabernet, Colorino en Merlot
SERVEREN 16 tot 18 graden
LAND Italië

HOUDBAARHEID
Op dronk na 2-5 jaar; zeker 8 jaar houdbaar.

RUIKEN
Heerlijke geur, met het accent op het fruit, keren, frambozen, rozen, met een lichte vanilletoon op de achtergrond.

PROEVEN
Een elegante smaak, die wordt gekenmerkt door de nodige levendigheid en frisheid, met kersen en aangename zuren, in de afdronk en lichte stevigheid van wat tannines.

SPIJS
Perfecte begeleider van lokale pastagerechten, salami, antipasti, lamsvlees met zuidelijke kruiden, stoofschotels met rundvlees.

SPECIALE RECEPTEN
Stoofpotje van everzwijn met Chianti Classico en polenta.

CHIANTI DOCG

‘DEL BARONE’

Het bedrijf van Barone Ricasoli heeft zich de laatste jaren ingespannen om weer prachtige, klassieke Chiantiwijnen op de markt te brengen. Sinds de terugkoop door de familie van het Castello di Brolio, het aloude familiekasteel, in 1993, is het accent gelegd op het maken van prachtige wijnen van de Sangiovese-druif. Sangiovese staat aan de basis van de lokale Chianti, en geeft deze wijn zijn typische elegantie en frisheid. Van het landgoed van 1200 hectare is 240 hectare beplant met wijngaarden, waarvan 150 hectare sangiovese.

SOORT Chianti
KLEUR Sangiovese
TYPE Rood
DRUIF Sangiovese
SERVEREN 16 tot 18 graden
LAND Italië

HOUDBAARHEID
Op dronk na 2-5 jaar; zeker 8 jaar houdbaar.

RUIKEN
Zahte geur met zwarte kersen, laurier, thee en een vleugje chocolade.

PROEVEN
Elegant van smaak met rijp zwartfruit, aangenaam kruidig met een hint van vanille en choclade.

SPIJS
Gevogelte van de gril, pasta’s met vleessaus, gegrild vlees en milde kazen.

SPECIALE RECEPTEN VAN LACUIZINE
Lamskoteletjes in muntmarinade.

Reageer

Category: