Familie Gruber Herfstbox '15

Hoewel de Gruber familie al sinds 1814 akkerbouw in Röschitz bedrijft, was de wijnproductie tot het midden van de vorige eeuw bijna uitsluitend voor privé consumptie bestemd. Hier komt verandering in wanneer Opa Gruber op een ochtend in 1962 besluit zijn droom te verwezenlijken. Hij waagt zich als eerste aan de productie van wijn op professionele basis en legt daarmee de basis voor het huidige wijnbedrijf. Al snel wordt hij opgevolgd door zijn innovatieve en gedreven zestienjarige zoon Ewald sr. ….

DE WIJNEN

GRÜNER VELTLINER

NIEDERÖSTERREICH

Met de grüner veltliner kun je veel kanten op. Het is een druif die wijnen kan opleveren die opmerkelijk lang kunnen worden bewaard. Maar in dit geval is gekozen voor een wijn die direct kan worden gedronken, dus helemaal op zijn fruit gemaakt. Daarvoor dienen de wijngaarden op de wat rijkere lössgronden, die van nature een wat hogere productie hebben. De druiven worden geoogst op vijf september, bij een perfecte rijpheid. Op dat moment hebben ze nog een levendige zuurgraad. Bij de gisting blijft nog een klein beetje restsuiker over, tegen de vijf gram, om de zuren mooi af te ronden en het fruitige karakter te accentueren.

SOORT Grüner Veltliner
KLEUR Bleek strogeel
TYPE  Wit
DRUIF Grüner Veltliner
SERVEREN 8 tot 10 graden
LAND Oostenrijk

HOUDBAARHEID
Een wijn om direct te drinken, maar kan nog wel twee jaar mee.

RUIKEN
Bloemen, appel, rijpe peer, perzik wat citrus en een hint van groene peper.

PROEVEN
Perzik en citrus, exotisch en sappig. Soepel en toegankelijk met lekker sap. Fruitig en droge witte wijn.

SPIJS
Lekker appeitief, goed te combineren met gravad lax, bressekip uit de oven, zachte kazen.

SPECIALE RECEPTEN VAN LACUIZINE
Breekbrood met brie

ZWEIGELT

NIEDERÖSTERREICH

Ook van de zweigelt kun je heerlijk ongecompliceerde wijnen maken, waarin het fruit voorop staat. In dat opzicht is ‘zomerwijn’ of ‘picknickwijn’ helemaal geen negatieve aanduiding voor een rode wijn. Wat is er lekkerder dan op stap te gaan, als het lekker weer is, met een smakelijke rode wijn? Dit is ‘m! De zweigelt wordt de derde week van september geoogst en gistte niet meer dan zes dagen op de schillen, om hem een lichtvoetig karakter te geven, zonder veel hardheid. En vooral heerlijk fruit. Hij is afkomstig van de verschillende wijngaarden van het domein, met de ondergrond van löss als rode draad. Dat is mede van belang voor zijn heerlijke soepele en gemakkelijke karakter.

SOORT Zweigelt
KLEUR Medium robijnrood
TYPE Rood
DRUIF Blau Zweigelt
SERVEREN 13 tot 15 graden
LAND Oostenrijk

HOUDBAARHEID
Een wijn om direct te drinken, maar kan nog wel drie jaar mee.

RUIKEN
Het fruit spettert het glas uit, met zwarte kersen en bosbessen. Tegelijk is de geur aangenaam warm en licht kruidig, met een fijn pepertje.

PROEVEN
Lichtvoetig en sappig in de smaak, rondeur, lekker soepel, wat room, fijne firsheid. Soepele en lichtvoetige rode wijn.

SPIJS
Gegrilde tonijn met oregano en kappertjes, pasta met gerookte kip, zachte kazen.

SPECIALE RECEPTEN VAN LACUIZINE
Tonijnsashimi met sesamkorstje.Reageer

Category:
%d bloggers like this: