OOSTENRIJK: EEN HIP WIJNLAND

In Herfstbox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Als uitvalsbasis hebben wij dit keer gekozen voor Wenen, met haar imposante gebouwen en ruim 1.7 miljoen inwoners de grootste en meest culturele stad van Oostenrijk. Eenmaal aangekomen bij het hotel genieten wij van haar rijke geschiedenis, met als hoogtepunt het wit/geel gestreepte dak van Stephansdom waar onze hotelkamer op uit kijkt. De volgende ochtend staat een rit van ruim 150 km naar Weinviertel, met ruim 18.000 hectare de grootste wijnregio van Oostrijk, op het programma. Enigszins vermoeid van de reis besluiten wij daarom vroeg ons bed op te zoeken. 

Oostenrijk kent vier grote wijnstreken: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Voor de bijzondere verhalen uit deze box moeten wij afreizen naar Röschitz. Dit kleine dorpje, met slechts 1.000 inwoners, ligt in de wijnregio Weinviertel. De receptioniste van het hotel weet ons te vertellen dat Wienviertel onderdeel is van de wijnstreek Niederösterreich. Met een glinstering in haar ogen voegt ze daar aan toe dat het de spannendste wijnregio van het land is. Gelegen tussen de Donau en de Tsjechische grens, kent het een verrassende variëteit aan druivenrassen en smaakstijlen. Met als meest bekende druivenrassen de Riesling, de Grüner Veltliner, de Weissburgunder en de blau Zweigelt.

IMG_8588 (1024x683)

Löss en Graniet

Na een licht ontbijt bij de plaatselijke bakker, stappen wij weer in onze gehuurde bolide: klaar voor het Oostenrijkse avontuur. Als de tomtom na anderhalf uur met een Duits accent aangeeft dat wij onze bestemming naderen, doemt er een berg aan de horizon op: de Manhartsberg. De Röschitz wijngaarden blijken aan de voet van dit gebergte te liggen. Deze regio staat bekend staat om zijn ideale groeiomstandigheden voor de druiven en is volgens kenners de beste van het Weinviertel. Een belangrijke reden blijkt de bijzondere bodemsamenstelling, die in dit gebied voornamelijk uit löss en graniet bestaat. Later op de dag zal een van de wijnboeren ons vol trots meenemen naar een site waar een deel van de berg is afgegraven. Hier zijn de verschillende grondsoorten goed te zien, waarbij de oudste laag miljoenen jaren oud schijnt te zijn.

Grüner Veltliner

De wijngaarden in Röschitz liggen op 250 tot 320 meter boven zeeniveau, waardoor de dagen relatief warm en de nachten koel zijn. Beide factoren zijn medebepalend voor het karkater en de kwaliteit van de wijn. Zo kent de Grüner Veltliner, afhankelijk van de bodemsoort löss of graniet, enerzijds een lichte, frisse en fruitige variant en anderzijds een krachtige, rijke variant met een hoog suikergehalte. Het zijn deze ideale omstandigheden die zorgen voor een fruitige en elegante wijnstijl. De Grüner Veltliner is veruit de meest geplante druif in Oostenrijk.  Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven. Grüner Veltliner kan gezien worden als een rising star; het wordt gezien als hip en international wordt er vol lof over geschreven. Daarmee symboliseert deze druif de ommekeer voor Oostenrijk als wijnproducerend land. Of, zoals onze vrouwelijke wijnboer zo mooi zei: “Wijnmaken is in Oostenrijk een hippe business geworden, vaak gerund door jonge mensen”.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Winter ’15!

Reageer