Aan de oevers van de Taag

In Lentebox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Vlak voordat ons vliegtuig de wielen aan de grond zet, scheren we rakelings over de baksteenrode daken van Lissabon. De hoofdstad aan de Taag is met haar 530.000 inwoners de zonnigste en meest westelijke grote stad van Europa. Welbeschouwd een uitstekende uitvalsbasis van waaruit wij onze wijnboer in de regio gaan bezoeken.

Vanaf het vliegveld zijn we met onze huurauto binnen een kwartier in het oude centrum van de stad. Dit gedeelte is in de 15e eeuw gebouwd op zeven heuvels. Na een tijdje door de steile straten van de wijk Bairro Alto te hebben gebanjerd voelen we het dan ook aardig in de beentjes. De geur van sardientjes maakt ons hongerig en de aanblik van de vele kleine wijnbarretjes nieuwsgierig naar – de reden waarom we hier zijn – wijn. Totaal willekeurig lopen we naar binnen bij de BA Wine Bar. Dit blijkt een schot in de roos te zijn.

House of wines
Een nette sommelier in kostuum vraagt ons naar onze smaakvoorkeuren. We vertellen de 32-jarige Filipe dat we de volgende dag naar de regio Ribatejo rijden en dat we graag alvast wat wijnen uit die streek willen proeven. De vier muren van de bar bestaan enkel uit gevulde wijnrekken. Uit de ruim 250 verschillende wijnen weet hij ons aardig vlot een zestal mooie Ribatejo-wijnen voor te schotelen. Verhalen over de smaak van Amerikaanse eikenhouten vaten en 100 jaar oude wijnstokken vliegen over tafel.

De heuvels van Bairro Alto

De wijnstreek Ribatejo ligt ten noordoosten van Lissabon op een uurtje rijden. In deze vlakke vallei werden de wijnstokken van oudsher dichtbij de Taag aangeplant. De enorme vruchtbaarheid van deze kleiachtige ondergrond is ironisch genoeg een bedreiging voor de wijnboeren. Doordat de stokken (te) snel groeien worden ze naar verloop van tijd lui en produceren ze minder wijn. Dit is voor de boeren reden om de stokken steeds hoger in de vallei aan te planten. De Taag heeft daar minder invloed op de steenachtige en zanderige ondergrond, waardoor de stokken langer meegaan en meer produceren. Internationaal bekende druiven als Syrah en Cabernet Sauvignon zijn hier populair, maar de beste wijnen worden gemaakt van inheemse druiven als Castelão, Camarate en Aragonez (de Portugese versie van de Tempranillo).

Toerisme nekt wijnbouw
Andere bekende wijngebieden in Portugal zijn uiteraard de noordelijke Douro regio, de enige plek ter wereld waar port gemaakt mag worden, maar ook op Madeira wordt al eeuwenlang wijn geproduceerd. Dit vulkanische eiland ligt 850 kilometer uit de kust van Portugal. De wijnterassen zijn vaak klein en zeer oud, waardoor mechanisatie op dit eiland nauwelijks mogelijk is. In de populaire zuidelijke Algarve hebben wijngaarden de laatste 50 jaar plaats moeten maken voor luxe hotelresorts en golfbanen, waardoor de wijnbouw daar naar een drastisch dieptepunt is gedaald.

winebarBA
Een muur van wijn

De kleine wijnbar zit inmiddels bomvol met voornamelijk locals. Het valt ons op dat de Portugezen ontzettend gastvrij zijn en dat ze over het algemeen veel beter Engels spreken dan hun oosterburen. We besluiten ons tafeltje af te staan aan één van de koppels die in de deuropening al een tijd staan te wachten. Het is inmiddels donker en vanuit elke hoek in deze wijk weerklinkt de traditionele fado-muziek. Het is een bruisend deel van de stad waar, zelfs op een dinsdagavond in januari, de lokale bevolking massaal een kroeg of restaurant induikt. Op zoek naar een slaapmutsje glippen we nog langs een cocktailbar. Hierna zijn we zo verstandig om de auto achter te laten en steken onze hand op.  Een taxi brengt ons in mum van tijd naar het hotel. 10 kilometer voor 5 euro, dat dan weer wel.

 

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lentebox’15!

Reageer