Elzas en Pfalz Lentebox '14

In Lentebox '14

De moezel

Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Voor de lentebox 2014 zijn we op reis gegaan naar twee aaneengesloten wijngebieden die worden gescheiden door een landsgrens; Het Duitse Pfalz en de Franse Elzas. Beide regio’s hebben een turbulente geschiedenis en zijn door de eeuwen heen afwisselend in bezit geweest van de Fransen en de Duitsers. In Pfalz worden de meeste Franse wijnen van Duitsland gemaakt, en voor de Elzas geldt het omgekeerde. Toch zijn de wijnstreken ook heel verschillend. In deze lentebox laten we u niet alleen het verschil ervaren, u zult ook kennis maken met de verscheidenheid aan druivensoorten waar de regio’s zich op toeleggen.

Pfalz kenmerkt zich vandaag de dag door superlatieven, zoals het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, maar ook de eerste en bekendste wijnroute; de ‘Deutsche Weinstrasse’. Pfalz is met ruim 23.000 hectare aan wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. De Deutsche Weinstrasse loopt over een lengte van 85 kilometer en verbindt de 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. Het bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. Puur genieten en fraaie wijnlandschappen zijn de handelsmerken van deze regio. Sinds de Romeinen hun wijn hier verbouwden, is deze vast verankerd in de regio, net als de wijnbergterrassen langs de steile hellingen. Voor de lentebox zijn we voor u gestopt in het dorpje Herxheim am Berg pal aan de ‘Deutsche Weinstrasse’. Hier hebben we vier heerlijke wijnen voor u geselecteerd bij de familie Petri.

Pfalz

De Elzas verschilt uiteraard van Pfalz doordat het bij Frankrijk hoort. Maar de geschiedenis heeft er voor gezorgd dat veel Elzassers zich regelmatig ontheemd voelen. Horen ze in hun hart bij Duitsland, of toch bij Frankrijk? Nog steeds wordt er in verschillende delen van de Elzas met een Duits accent gesproken. Opvallend is ook dat veel steden en dorpen een Duits klinkende naam hebben, zoals Achenheim, Osthoffen, Wintzenheim, etc. Als u door de Elzas toert heeft u eerder het vermoeden in Duitsland te zijn dan in Frankrijk. De grote gemene deler van de twee regio’s is de passie voor wijn. Pfalz is net als Elzas een paradijs voor riesling, pinot blanc (heet hier weiβburgunder), pinot gris (grauburgunder) en muscat (gelber muskateller). Verder verkopen beide regio’s hun wijnen in lange, slanke flessen. Pfalz is als het ware het noordelijke verlengstuk van de Elzas en beide profiteren van een heuvelkam ten westen van het gebied, die de nodige regendruppels tegenhoudt. Pfalz is dan ook het droogste en zonnigste deel van Duitsland. Naast de overduidelijke overeenkomsten zijn er ook grote verschillen in wijnstijlen. Om jullie smaakpupillen te trakteren hebben we aan elke kant van de grens een fantastisch wijnhuis geselecteerd. Daarnaast vertegenwoordigt de lentebox de variëteit aan druiven die de regio’s voortbrengen. Wij hopen dat u de verschillende identiteiten terugproeft in deze wijnselectie. Maar bovenal hopen wij dat u buitengewoon gaat genieten deze lente!

Reageer