Herfstkleuren in Baskenland Winterbox ´14

In Winterbox '14

De Ebro bij zonsondergang

Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Vrijwel heel Spanje beschikt over zeer geschikte wijnbouwgrond. Alleen in de Sierra Nevada en de Pyreneeën zul je weinig wijngaarden aantreffen. Voor de Winterbox van 2014 besloten we af te reizen naar het wijnbouwgebied Rioja Alavesa. Volgens velen wordt hier de beste wijn van Spanje gemaakt.

Het is zondagochtend 10.00 uur als we voet op Spaanse bodem zetten. Vanuit Barcelona vertrekken we direct in noordwestelijke richting. Met onze gehuurde Renault Clio passeren we de industriestad Zaragoza, waarna het landschap wordt gekenmerkt door enkel wijngaarden. De oranjerode herfstkleuren verraden het seizoen, terwijl de stralende zon ons van de verlenging van de zomer doet genieten.

Genegeerd wijngebied

De Baskische onafhankelijkheidsstrijd laat ook in dit gebied duidelijk zijn sporen na. Op de toeristische kaart die wij in Logroño, de hoofdstad van Rioja, kopen, staat Rioja Alavesa als witte vlek afgebeeld. Dat deel behoort namelijk tot het autonome Baskenland. De rest van de regio wil hier niks mee te maken hebben. Zo blijkt het thuisland van Sinterklaas zijn eigen cultuur-maatschappelijke discussie te hebben. Wij besluiten ook hier neutraal te blijven en rijden verder richting Laguardia, de hoofdstad van Rioja Alavesa. Een groot deel van de provinciale wegen is opengebroken, wegwerkers zijn echter in de verste verte niet te bekennen; welkom in Spanje.

Rioja Alavesa is de kleinste van de drie wijnproducerende regio’s in Rioja. Askleurige bergtoppen van de Sierra de Cantabria domineren het landschap op weg naar onze excentrieke wijnboer. Door dit gebergte zijn de druivenranken beschermd tegen de gevaarlijke koude noorderwinden. De wijngaarden in dit gebied liggen op 400 tot 1200 meter hoogte. Doordat het hier koeler is dan in de rest van het land hebben de tempranillo-druiven hier een gematigde zuurtegraad en een mooie kleur. De krijtachtige klei en het kalksteen die zich in hoge mate in het grondoppervlak bevinden zorgen daarnaast voor de karakteristieke en rijke smaak van de wijn.

De Ebro als levensader

Na ruim vijf uur arriveren we bijna op de plaats van bestemming. We besluiten eerst nog even een kijkje te nemen bij de rivier de Ebro. De langste rivier van Spanje is namelijk onmisbaar voor de wijnboeren in de regio. Het water is op vele plekken gekanaliseerd zodat de boeren het perfect kunnen gebruiken voor irrigatie van hun grond. Aangezien de avond al begint te vallen besluiten we door te reizen naar onze boer waar we ook de nacht zullen doorbrengen. We zijn erg benieuwd naar zijn verhalen en bovendien hebben we aardig dorst gekregen!

Lees meer over ons concept of bestel hier direct jouw WineTellersBox van dit seizoen!
(Bestellen van de WinterBox ’14 kan t/m zondag 14 december)

Reageer

1 Comment

Comments are closed.