“Koningin der druiven” Herfstbox ´13

In Herfstbox '13

De riesling

Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Je verwacht het niet; wijn wordt geassocieerd met mysterie, poëzie en goede smaak. Duitsland staat toch vooral bekend om zijn discipline, worst en bier. Toch behoort het land tot de wereldtop van wijnlanden mede dankzij de “koningin der druiven”; de riesling. Strenge kwaliteitsnormen en een nieuwe generatie wijnbouwers die de lat zeer hoog leggen, geven deze wijnen internationale erkenning.


De streek langs de Moezel geldt als een van de oudste Duitse wijngebieden. Ooit brachten de Romeinen de wijnbouw naar deze streek. Leisteen en Riesling domineren nu de wijngaarden. De laat rijpende Riesling heeft hier ideale groeicondities. De beschutte ligging van het dal maakt de streek tot één van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. De wortels van de druivenstokken dringen meters diep de bodem in om mineralen en water te vinden. Wijnboeren kunnen van hun met de hand geplukte druiven unieke wijnen maken. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte bij een betrekkelijk laag alcoholgehalte – ideaal voor onbekommerd genieten.

Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen recordprijzen halen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken. Duitsland heeft een lange wijntraditie, waarbij de meeste wijndomeinen kleinschalig en ambachtelijk zijn gebleven en sinds generaties in familiebezit zijn. Tenminste, zolang er opvolging binnen de familie gevonden wordt. Het is ons duidelijk geworden dat dit zeker geen vanzelfsprekendheid is. ”Er zijn steedsminder jongeren die nog heil zien in het beroep van wijnboer. Ze zitten liever op kantoor. Het vak van wijnboer is zwaar en betaalt slecht. De wijnfamilies sterven langzaam uit zo”, aldus een wijnboer van dienst. Gelukkig stemt de oogst van de afgelopen jaren tot meer tevredenheid. “We hadden een onovertroffen kwaliteit van druiven door ideale omstandigheden.”

Herfstbox ´13

Dit alles vertaalt zich in een fantastische selectie voor de tweede WineTellersBox. Het is een uitgekiende selectie van droog tot zoet. Het beste in elke categorie, alles met een bijzonder verhaal. Geniet met volle teugen en ervaar ‘het andere gezicht’ van Duitsland.


Reageer