Eeneiige of twee-eiige tweeling? Lentebox ´14

In Lentebox '14
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Voor de kenner is het duidelijk: een twee-eiige tweeling. Ondanks dat de wijngebieden in elkaar overlopen zijn er hele duidelijk verschillen op te merken. Op de eerste plaats is het alcoholpercentage van Elzasser wijnen vaak hoger. Dat komt vooral door het bijzondere klimaat van de Elzas, waardoor de druiven al van nature een hoger suikergehalte hebben.

Wat betreft smaak zijn de wijnen in de Elzas weelderig, rond en is er vaak sprake van een beetje restsuiker. In de Pfalz is de trend tegenwoordig droog met een volle frisheid. De bescheiden rol van de pinot noir in de Elzas, meestal een lichte rode wijn zonder veel pretenties, is een ander groot verschil. In Pfalz worden namelijk ware kanjers gemaakt van dezelfde druif (hier Spatburgunder genoemd), die kunnen meedoen met de beste pinot noirs ter wereld. Liefst veertig procent van de wijnen afkomstig uit Pfalz is rood waarvan vooral bij spätburgunder het drinken een absoluut genot is. Waar ze in de Bourgogne wijnen van pinot noir elk jaar duurder maken, mede door een reeks kwantitatief magere oogstjaren, houdt men in Pfalz de prijzen nog op een redelijk niveau bij een almaar stijgende kwaliteit.

Om u de kwaliteit van deze rode wijnen uit Pfalz te laten ontdekken hebben wij twee flessen aan de lentebox toegevoegd. Onze reis heeft ons geleerd dat beide wijnstreken een enorme wijnhistorie hebben. Het is mooi om te zien hoe vooral de Duitse noorderburen er in slagen om frisse, zuivere, en vooral droge kwaliteitswijnen te maken. Dit is gedreven door de aanwezigheid van een groep jonge, goed opgeleide en ambitieuze wijnmakers en -maaksters die stap voor stap pa en ma uit de wijngaarden verdrijven. Zo staat bij de familie Petri de amper twintig jarige zoon Phillip klaar voor de opvolging.

Reageer