Blauwe wijn uit Holland

In Lentebox '15

Rua Braamcamp

Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Het is woensdagmiddag als we onder de warme Portugese ochtendzon op zoek gaan naar een stevig ontbijt. Ons oog voor detail valt op het straatnaambordje van één van de drukste straten van Lissabon: Rua Braamcamp. Bijzonder omdat de naam Nederlands klinkt, maar vooral omdat onze wijnboer dezelfde achternaam draagt! Eenmaal aangekomen bij restaurant ‘Park’ (op het dak van een parkeergarage), besluiten we om vanachter onze laptops, dieper in zijn familiegeschiedenis te duiken.

De gebroerders Braamcamp uit Mokum
Onze boer blijkt van Portugese adel te zijn met inderdaad een bijzondere link naar ons land en Amsterdam. Gerrit Braamcamp (1699-1771) groeide op aan de Spuistraat en was één van de belangrijkste kooplieden van Amsterdam. Hij bouwde een imperium op met houthandel en had een scheepstimmerwerf op het einde van de Hoogte Kadijk, waar tegenwoordig het Amsterdamse Scheepvaartmuseum is gehuisvest. Gerrit was ook een kunstfanaat en goed bevriend met bekende schilders als Jacob de Wit en Cornelis Troost. Het is uiteindelijk zijn kleine broertje Herman die voor de vertakking naar Portugal zorgt. Hij trouwt Maria Inacia de Almeida Castelo-Branco, waarmee het blauwe bloed de familie van onze wijnboer instroomt. Herman wordt daarna een belangrijke vertrouweling van de Portugese koning.

De aardbeving van Lissabon
Op de ochtend van 1 november 1755 ontwaken Herman en Maria waarschijnlijk ruw uit hun slaap. Lissabon wordt vol getroffen door de zwaarste aardbeving die Europa ooit heeft gekend. Met een klap van 9 op de schaal van Richter wordt Lissabon totaal verwoest. Op de beving volgt een tsunami waarna de stad nog vijf dagen zou branden. De beving werd in heel Europa gevoeld; Engeland kreeg enorme vloedgolven te verwerken en in Venetië begonnen de kerklokken uit zichzelf te slaan. Bijna 100.000 inwoners laten het leven en worden, om ziekten te voorkomen, op drijvende vlotten verbrand op de Taag. De Koninklijke Familie vierde tijdens de ramp de verjaardag van één van de prinsesjes buiten de stad en overleeft daardoor de ramp. Zoals het een echte Koninklijke Familie betaamt besluiten ze om niet meer terug te keren naar het rampgebied en vertrekken ze voorgoed uit de regio. Een deel van de landerijen doneren ze aan de familie Braamcamp, om ze zo te bedanken voor hun loyaliteit aan de Kroon. Op één van deze landerijen staat nu het wijnbedrijf waar de wijnen uit de Lentebox vandaan komen: Casal Branco

De aardbeving van Lissabon op een gravure uit 1850.
De aardbeving van Lissabon op een gravure uit 1850.

We klappen onze laptops weer dicht, want het is tijd om naar Casal Branco af te reizen. We hebben straks een afspraak met de 68-jarige eigenaar: José Braamcamp Lobo de Vasconcelos. Het is slechts anderhalf uur rijden, maar de verkeerschaos in het centrum van Lissabon zorgt voor een valse start. Het lijkt alsof we in de real-life editie van Grand Theft Auto zijn beland, waar enkel een groep neuriënde monniken op de stoep ontbreekt. Wat dat betreft had de Markies van Pombal gelijk. Hij was destijds verantwoordelijk voor de snelle wederopbouw van de stad na de aardbeving. Toen de bevolking hem vroeg waarom hij de straten zo belachelijk breed had gemaakt, zei hij: ‘Ooit zullen de straten smal zijn’.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lentebox’15! (bestellen kan tot 7 maart)

Reageer