Inventor and re-inventor of Chianti

In Winterbox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten en kocht het bedrijf begin jaren ’90 terug.

Geheel in stijl van zijn illustere voorganger, regeert Francesco met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij wil de unieke kenmerken van zijn familie geschiedenis en het land optimaal benutten en dat kan, omdat hij “voortborduurt op bijna 1000 jaar onderzoek”. Tijdens de proeverij worden de mooiste wijnen geschonken en verteld hij over het belang van de verschillende grondsoorten die op het landgoed te vinden zijn. Het is een heel oud concept: de Romeinen noemden het ‘genius loci’, vandaag de dag praten we over terroir. Francesco vertelt ons dat hij geen druk voelt van het historische feit dat de familie de formule voor Chianti heeft uitgevonden. Hij is eerder gestimuleerd voor de verdere ontwikkeling van zijn wijnen. Zo is hij tussen de oogst van 2011 en 2012 een nieuwe winery begonnen met een enigszins geheimzinnig productie technologie. Veel wil hij hier niet over kwijt, maar verzekerd ons dat het revolutionair is.

Wanneer wij alle wijnen die hij ons wil laten ontdekken hebben geproefd, nemen wij voldaan afscheid. Op de terug weg stopen wij in Siena, bekend van de Palio; een twee jaarlijkse paarden race over de waaiervormige Piazza del Campo. Bekend met het gezegde “when in Rome, do as the Romans do”, kopen wij net als de locals een paar biertjes en nemen plaats op de grond op het plein. Al gauw raken wij aan de praat met een vriendelijke oudere Italiaanse man. Wanneer wij hem vertellen over onze kennismaking met Francesco Ricasoli, wrijft hij over zijn kin en begint hij over de “duistere kant” van Bettino Ricasoli.

 

De Legende van de IJzeren Baron

Het strenge, gierige karakter  van Bettino Ricasoli  gaf hem de bijnaam ‘De IJzeren Baron’. Boeren die voor hem op zijn land werkten waren doodsbang voor hem en hij verbood iedereen om een praatje met hem te maken, omdat hij dit zag als pure tijdsverspilling.  Op 68-jarige leeftijd werd er een levensbedreigend hartprobleem bij hem vastgesteld, en drie jaar laten stierf hij dan ook aan een hartaanval. Tijdens zijn begrafenis gingen de geruchten al rond; er waren verhalen over plotselinge koude windvlagen die door de aanwezigen heen gingen, deuren en ramen die uit zichzelf dichtsloegen en een groep van motvlinders die ineens vanuit het niets kwamen. Toen vier jonge, sterke mannen de kist wilden optillen lukten dit hun niet; de kist voelde aan alsof deze gevuld was met zware stenen, maar toen de priester een aantal zinnen in het Latijn uitsprak werd de kist zo licht als een veertje. Al snel geloofde men dat de ziel van Bettino Ricasoli vervloekt was en dat hij terug was gekomen om zijn mensen angst in te boezemen. Uiteraard is hier tijdens onze rondleiding niks over gezegd. Wat wij in ieder geval meenemen van deze bijzondere plek is een aantal mooie wijnen.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lente ’16!

Reageer