1872. Chianti is geboren.

In Winterbox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Na een klein uurtje rijden doemt het statige Castello di Brolio aan de horizon op. Dit kasteel, dat dateert uit de middeleeuwen, is door de eeuwen heen het strijdtoneel geweest van talkrijke historische veldslagen; van de Aragonese en Spaanse oorlogen in de 15e eeuw tot bomaanslagen tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Nog altijd getuigen de vele kogelgaten in de muren van het kasteel van deze gebeurtenissen. Toch heeft deze plek ook veel mooie dingen voortgebracht, waaronder de voornaamste reden van ons bezoek: de Chianti.

Francesco Ricasoli, de 32e Baron di Brolio, staat ons voor de poort van dit imposante kasteel al op te wachten. Als een ware gids loopt hij over het terrein en vertelt vol trots over zijn rijke familie historie. Zo blijkt het fort al sinds 1141 in handen van de Ricasoli familie en werd het in de 19e eeuw geërfd door Bettino Ricasoli. “De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van de Chianti”, vertrouwt hij ons toe. Documenten laten zien dat de familie al in de 17e eeuw wijn exporteerde naar Amsterdam en Engeland en dit vanaf 1900 werd uitgebreid naar China, Saudi Arabie, Zuid Amerika, Guatamala en Costa Rica. Het landgoed mag zich met ruim 230 hectare de grootste wijngaard in het Chianti Classico gebied noemen.

Hij neemt ons mee over de verdedigingsmuren en wijst ons in de verte Siena aan. Terwijl wij langzaam staan weg te dromen in dit sprookjesachtige landschap, verheft hij zijn stem licht en zegt hij vol trots: “Wisten jullie trouwens dat Brolio het oudste wijnbedrijf van Italië is?”.  Voordat wij hem kunnen vertellen dat wij twee jaar geleden met WineTellers te gasten waren bij Staffelter Hof in Duitsland, het oudste wijnbedrijf ter wereld, loopt hij al weer snel door. Dan staat hij stil voor een trap dat naar beneden leidt en zegt zacht: “Hier rust mijn overgroot vader Bettino Ricasoli, gestorven in 1880”.

Zoektocht naar perfectie

Bettino Ricasoli was de 2e minister president van Italië in 1861, een wijn entrepreneur en bovenal promotor van de Chianti. Als antwoord op de Franse top wijnen begon de fanatieke Bettino Ricasoli op 20-jarige leeftijd zijn zoektocht naar de perfecte Chianti. Vanuit zijn vele reizen bracht hij de nieuwste kennis en hulpmiddelen naar Brolio en stond daarmee het begin van de moderne wijnproductie in Toscane. Hij stond bekend als een wetenschapper en werkte meer dan dertig jaar obsessief aan de ontwikkeling van het ultieme recept. In 1872 was het eindelijk zo ver en had hij de perfecte formule voor de Chianti bepaald. Niet de Malvasia, tot dan toe de meest geplante rode druifsoort, maar de Sangiovese werd het belangrijkste bestanddeel. Zijn smaak was uitmuntend, maar het duurde toch nog bijna honderd jaar voordat Ricasoli’s ‘recept’ werd overgenomen door het Consorzio di Chianti Classico. Sindsdien bestaan er duidelijke kwalificatie-eisen voor de Chianti DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), die in iets aangepaste vorm nog steeds gebruikt wordt door de huidige generatie Ricasoli.

Voordat de wijnproeverij kan beginnen, neemt Francesco ons mee naar de ‘kathedraal’: de enorme kelder vol wijnvaten. Hier liggen de mooiste wijnen van het bedrijf. Met recht een heiligdom. Een van zijn favorieten blijkt een Brolio Rosso uit 1927. Helaas blijft die voor ons netjes opgeborgen.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lente ’16!

Reageer