Chianti: absolute topwijn

In Winterbox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Het is nog vroeg als wij Montalcino verlaten en de zon tegemoet rijden, onderweg naar het volgende wijnhuis: Barone Ricasoli. Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht, maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. Zo vond in 1690 de eerste export van 14 vaten Brolio wijn plaats en was dit bestemd voor Amsterdam. Het belooft dus een mooie dag vol historie te worden.

Het laatste beetje slaap verdwijnt al snel wanneer wij door het schilderachtige landschap met haar groene olijfbomen, panoramisch bochtige wegen en talrijke wijngaarden rijden. Enzo , de goedlachse eigenaar van Castel Brunello, had ons gisteravond al gewaarschuwd: “Toscane is betoverend, dus vertrek op tijd”.  Een half uur later dan gepland rijden wij het glorieuze wijngebied Chianti binnen. Dit heuvelachtige landschap bestrijkt een oppervlakte van ruim 160 km en is verdeeld in 7 subregio’s waarvan de Classico de bekendste is. Het gebied strekt zich uit van Florence in het noorden tot Siena in het zuiden met het kleine wijndorp Greve in het centrum.

Toscane (photo 1) (1024x423)

 

Terug aan de top

Vanaf de 13e eeuw worden er al wijnen gemaakt in Chianti. De eerste eeuwen ging het daarbij vooral om witte wijnen. Op basis van de Canaiolodruif werd in de 18e eeuw de overstap gemaakt naar rode wijn. Een druif die later plaats moest maken voor Sangiovese, bekend om haar straffe zuren. Om deze zuren te compenseren manipuleerden wijnmakers het productieproces, wat de kwaliteit van de Chianti niet ten goede kwam en de Chianti een slechte naam bezorgde. Tegenwoordig doen ze dit door sap van de Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot toe te voegen. Met succes. Stond Chianti tot de jaren 70 van de vorige eeuw vooral bekend om hun decoratieve mandflessen, door aanpassing van reglementen in 1984 is de wijn vandaag de dag uitermate populair vanwege de uitstekende kwaliteit. De beste Chianti’s zijn heel geschikt als bewaarwijn. Goed en zorgvuldig opgeslagen ontwikkelen ze in de loop der jaren een rijpe smaak met tonen van tabak.

Chianti Area (865x537)

Chianti Classico

Onze eindbestemming ligt in een gebied dat “Chianti Classico” wordt genoemd; het kerngebied tussen Florence en Siena. Wat de Chianti met andere traditionele rode wijnen van de regio gemeen heeft is de druivensoort, de Sangiovese. Een Chianti, Classico of niet, moet tenminste 75% Sangiovese bevatten, eventueel aangevuld met Canaiolo nero en/of Trebbiano Toscano. ‘Superiore’ mag er op het etiket gezet worden wanneer de wijn ten minste 12% alcohol bevat. De term ‘Riserva’ is daarentegen voor die wijnen gereserveerd die ten minste twee jaar houtrijping hebben gehad. Hannibal Lector is misschien wel de bekendste Chianti adept, getuigen zijn icononische betekenis: “I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.” Hopende op een iets andere maaltijd vanmiddag, zetten wij onze reis voort.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lente ’16!

Reageer