Toscane: een schilderachtige wijnbeleving

In Winterbox '15
Volg de verhalen
facebooktwitterlinkedininstagram

Voor de Winterbox zijn wij weer terug gekeerd naar Italië; het land dat bekend staat om haar rijke cultuur en geschiedenis, het heerlijke eten, de temperamentvolle bevolking en de liefde voor mooie dingen. Het land dat door de Grieken tot “Oinotria” (wijnland) werd omgedoopt, en het land dat na ons bezoek aan Claudio Lenotti eerder dit jaar, onze wijnharten heeft veroverd. Na het romantische Veneto hebben wij dit keer gekozen voor de ongeëvenaarde schoonheid van het golvende Toscaanse landschap.

In het midden van Italië, aan de westkust langs de Tyrrheense Zee, ligt een van de mooiste plekjes op aarde: het warme Toscane. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De streek doet echter ook de harten van vele cultuurminnaars sneller kloppen. Elke stad is een soort openluchtmuseum, met fraaie middeleeuwse gebouwen, pleinen en kunstwerken. Een prachtige decor van de geboortegrond van wellicht de beroemdste wijn van Italië: Chianti. Bijna alle cuvées uit dit gebied bestaan voor meer of mindere mate uit de Sangiovese druif. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Zo worden er zowel droge als zoete stille wijn van gemaakt, maar levert dit druivenras ook binnen de droge wijnen een verscheidenheid aan smaakstijlen.

Chianti (1024x683)

 

Kunstzinnige wijn

Niet alleen in de Etrurische tijd, maar ook de eeuwen daarna, heeft Toscane altijd een belangrijke economische en artistieke rol in de Italiaanse geschiedenis gespeeld. Zo is de Renaissance begonnen in het hart van Toscane: Florence. Het culturele erfgoed van de regio bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers als Brunelleschi (die de koepel van de Florentijnse Duomo ontwierp), Leonardo da Vinci en Michelangelo. Een bekend Italiaans gezegde luidt: “Il vino ha giocato sempre con l’arte”, of wel: wijn heeft altijd een rol gespeeld in de kunst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mooiste Italiaanse wijnen uit Toscane komen.

 

Same same, but different

Op advies van een vriend besluiten wij neer te strijken in het pittoreske Montalcino, een stadje niet ver van Chianti en bekend van de Brunello di Montalcino. Jaren geleden heeft hij hier op de akkers druiven geplukt en nog altijd verteld hij met veel passie over deze tijd. Klaar voor een nieuw avontuur, huren wij een auto in Florence en voegen ons tussen de Italiaanse brokkenpiloten. Onderweg blijkt namelijk dat Italianen een uiterst ruime interpretatie hebben van de verkeersregels, met als hoogte punt  4 auto’s breed tegelijk een rotonde rond. Na een rit van twee uur komen wij enigszins opgelucht aan bij Castel Brunello. Dit voortreffelijke hotel met een geweldig uitzicht wordt gerund door de vriendelijke Enzo. Tijdens het eten schenkt hij ons een heerlijke Brunello di Montalcino en geeft terloops onze eerste les in de Toscaanse wijngeschiedenis: “Wij gebruiken dezelfde inheemse Toscaanse rode druif als de Chianti, de sangiovese. Maar in deze regio noemen wij het Brunello. Vandaar de naam”.

Lees meer over ons concept of bestel hier direct de Lente ’16!

Reageer